Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  är kaffe vätskedrivande?

  Är kaffe vätskedrivande, urindrivande eller vattendrivande?

  Myter om kaffe som vätskedrivande dryck

  Du står i kö på ditt favoritkafé och väntar ivrigt på en av många koppar kaffe du ska dricka under dagen. Men medan du väntar kan du inte låta bli att oroa dig: Kommer jag bli kissnödig direkt efteråt? Du har hört att kaffe är urindrivande. Men vad är vätskedrivande med kaffe, egentligen? Och är det dåligt för dig? Kommer det att göra att du måste gå på toaletten oftare under dagen?

  Kaffe innehåller koffein som driver urin?

  Svaret på dessa frågor är både ja och nej. Kaffe är ett vätskedrivande medel, men det är inte nödvändigtvis vätskeproducerande. Enligt en studie från Karolinska Institutet, stimulerar inte koffein njurarna att producera mer urin, men kaffet gör att du blir kissnödig snabbare.

  Så egentligen leder inte koffein till att man förlorar mer vätska. Fast å andra sidan kissar du ut allt annat du druckit snabbare. Leder då kaffe till att producera mer urin?

  Vad är ett diuretikum?

  Innan vi kan svara på den frågan, alltså om kaffe är diuretiskt eller inte, måste vi förstå vad ett diuretikum är. Ett diuretikum är ett ämne som hjälper till att främja diuresis, dvs. ökad produktion av urin. Den ökade produktionen av urin hjälper till att avlägsna vätskor från kroppen. Koffein är ett diuretikum i den mening att det gör att du måste kissa snabbare. Men det är inte helt säkert att det ökar urinproduktionen.

  Kan man bli uttorkad av att dricka kaffe?

  Många som dricker kaffe funderar så klart inte på om en kopp kaffe kommer att få dem att behöva springa på toaletten eller inte. Men om en kopp kaffe driver ut vätska ur kroppen snabbare, handlar det i slutändan om hur mycket vätska du får behålla. Fast frågan var ju: är kaffe vätskedrivande? Alltså i meningen att den gör vätska till urin.

  blir man uttorkad av kaffe

  Om kaffe inte stimulerar njurarna att producera mer urin, så är det egentligen inte så att det är vätskedrivande. Men du kissar ut det och ändrar vätskebalansen i kroppen. Kaffe innehåller dock också vatten, så det kan faktiskt bidra till att hålla dig hydrerad.

  Så ska du oroa dig för att kaffe gör att du måste gå på toaletten oftare? Vi skulle säga att svaret beror på hur mycket kaffe du dricker. Om du dricker måttliga mängder kaffe (upp till 4 koppar per dag) har du förmodligen inget att oroa dig för. Om du däremot dricker stora mängder kaffe kanske du vill minska ditt intag.

  Är det urindrivande att dricka för många koppar kaffe?

  En annan anledning till att kaffe gör att du behöver urinera är att vi ofta dricker mycket av det. Vätsketillförseln ökar blodvolymen i kroppen. Denna ökning av blodvolym sätter tryck på urinblåsan, vilket gör att du känner ett behov av att urinera. Kaffe kan ge denna effekt extra mycket, eftersom koffein är ett stimulerande medel som ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket.

  Hur kan en dryck vara vattendrivande?

  Det finns några orsaker till att drycker kan göra att du måste kissa. En anledning är att vätska får kroppen att frisätta antidiuretiskt hormon (ADH), som säger åt njurarna att hålla kvar vatten och minska urinproduktionen. Kaffe innehåller dock också koffein, vilket blockerar effekterna av ADH och ökar urinproduktionen.

  När blåsan blir för fylld skickas en signal till hjärnan om att du måste kissa.

  Värt att veta om vätskebalans i kroppen

  Är kaffe vätskedrivande och kan det leda till uttorkning? Ja, jag tror vi kan slå fast att det krävs väldigt stora mängder under många dagar i sträck. Men viktigaste faktorn är att du inte dricker så mycket annat och att du förlorar den vätskan. Då kan man svara ja på frågan "är kaffe vätskedrivande". Det gäller alltså att hålla koll på sin vätskebalans i kroppen.

  kroppens vätskebalans

  Men vad är vätskebalansen egentligen?

  Vätskebalansen är nödvändig för att kroppen ska fungera ordentligt. Den är balansen mellan vätskeintag och vätskeuttag. Vätskebalansen regleras av hormoner, till exempel ADH, som koffein kan fungera hämmande mot. Om kroppen förlorar för mycket vätska kan det leda till uttorkning.

  Kroppen och vätskebalansen

  -Kroppen innehåller cirka 60 % vatten.

  -Vatten förloras genom svett, urin och avföring.

  -Det är viktigt att ersätta det vatten som förloras.

  -Dehydrering (uttorkning) kan orsaka problem som yrsel, illamående och kräkningar.

  -Det är viktigt att dricka vätska när man är törstig.

  Hur förhindrar man uttorkning?

  Dehydrering kan vara ett allvarligt problem, särskilt i varmt väder eller vid fysisk aktivitet. Det kan orsaka yrsel, illamående och kräkningar. I extrema fall kan det leda till kramper eller till och med till döden.

  Men det finns flera saker du kan göra för att förebygga uttorkning.

  Drick mycket vatten under dagen

  Det viktigaste är att dricka vätska när du är törstig. Du bör dricka mycket vatten under hela dagen, särskilt om du ska vara aktiv eller tillbringa tid i solen.

  Hur mycket ska jag dricka?

  Se till att dricka åtta glas vatten per dag, även om du inte är törstig. Drick mer om du tränar mer eller om du befinner dig i ett riktigt varmt klimat.

  Vad ska jag inte dricka?

  Drick inte för mycket kaffe som gör att du kissar ut vätskan och påverkar din vätskebalans. Om du ändå ska dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker, se till att du också dricker mycket vatten.

  undvik alkohol

  Några drycker du bör undvika är i alla fall alkohol. Det är uttorkande, så undvik alkoholhaltiga drycker om du vill hålla dig hydrerad.

  Och hoppa över drycker med tillsatt koffein, såsom sportdrycker. De innehåller ofta mycket koffein på väldigt lite vätska.

  Vad ska jag dricka?

  Drick vanligt vatten eller annan vätska med elektrolyter (t.ex. natrium) om du är en person som svettas mycket.

  dryck med natrium

  Du kan också välja fruktjuice eller andra naturliga sockerhaltiga drycker om det känns lättare att få i sig vätska då.

  Varför får man mörk urin av kaffe?

  Att titta på färgen på sitt urin är ett bra sätt att upptäcka hur det står till med ens vätskebalans.

  Kaffe kan orsaka mörk urin eftersom det innehåller ämnen som kan utsöndras i urinen. Koffein kan faktiskt vara ett pigment i ditt urin. Och då kaffebönan innehåller antioxidanter, kan dessa ge en mörk färg när de bryts ner i urinen. Detta är vanligtvis inget att oroa sig för och bör försvinna när du minskar ditt intag av kaffe.

  Dock är kaffe en vätskedrivande dryck och som vattendrivande kan den bidra till att din urin blir mer koncentrerad. Då behöver man fylla på med vatten för att inte riskera uttorkning.

  Frågor och svar

  Är kaffe vätskedrivande?

  Är kaffe vätskedrivande och kan det leda till uttorkning? Det krävs riktigt stora mängder under lång tid i sträck. Koffein stimulerar i själva verket inte njurarna att producera mer urin, men kaffet gör att du blir kissnödig snabbare. Så den viktigaste förklaringen till att kaffe kan anses ha en uttorkande effekt, är att du inte dricker så mycket annat och att du förlorar den vätskan för snabbt.

  Kan man dricka kaffe istället för vatten?

  Kaffe innehåller vatten vilket bidrar till hydrering och en god vätskebalans. Men koffein är samtidigt ett diuretikum i den mening att det gör att du måste kissa snabbare. Om man dricker mycket kaffe istället för vatten, kan det leda till att man kissar ut mer vätska än vad man behöver ha kvar i kroppen. Det bästa är om man för varje kopp kaffe åtminstone dricker ett glas vatten.