Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

  köpa kaffe och kaffebönor online

  Köpa kaffebönor online - vad ska man tänka på?

  Om du är som de flesta människor börjar du förmodligen din dag med en kopp kaffe. Och om du är som de flesta människor köper du förmodligen dina kaffebönor i livsmedelsbutiken. Men tänk om det fanns ett bättre sätt? Tänk om du kunde få färskare kaffebönor av högre kvalitet levererade direkt till din dörr? Det kan du, och det är inte så svårt (eller så dyrt) som du kanske tror. Här är vad du bör tänka på när du köper kaffebönor på nätet.

  Ska man köpa malet kaffe eller hela bönor?

  Detta är den första frågan du måste ställa dig när du köper kaffebönor på nätet. Vill du ha bekvämligheten med färdigmalet kaffe eller är du villig att mala bönorna själv? Det finns för- och nackdelar med båda alternativen.

  malet kaffe eller hela bönor

  Färdigmalet kaffe är bekvämare eftersom det redan är malet. Allt du behöver göra är att sätta det i din kaffebryggare och brygga det. Men färdigmalet kaffe kan också vara mindre färskt eftersom det har stått och väntat vem vet hur länge. Och när kaffet väl är malet börjar det förlora sin smak relativt snabbt. Så om du väljer den här vägen, se till att du köper från en välrenommerad källa som säljer färskt kaffe av hög kvalitet.

  Hela bönor är å andra sidan alltid fräschare än färdigmalet kaffe - förutsatt att du maler dem strax före bryggningen. De ger dig också mer kontroll över slutprodukten eftersom du själv kan bestämma hur grovt eller fint du vill mala bönorna. Nackdelen är att det kan vara lite besvärligt att mala bönor (även om det numera finns många automatiska kaffekvarnar på marknaden).

  Tips när du ska köpa kaffe online

  Köpa kaffebönor online är inte så svårt som det kan verka, men det finns ett par saker du behöver tänka på. Se bara till att du handlar från en etablerad webbplats med bra recensioner, och se till att du läser igenom deras information innan du gör ditt slutgiltiga val. När du köper kaffe på nätet ska du se efter några viktiga saker:

  Det bästa kaffet finns på de bästa ställena

  För det första ska du se till att webbplatsen är välrenommerad och levererar ett så färskt kaffe som det bara är möjligt av hög kvalitet. Ett bra sätt att se det är att läsa recensioner från andra kunder. Leta efter webbplatser som har många positiva omdömen och undvik dem med negativa omdömen eller inga omdömen alls. Om en webbplats verkar skum är den förmodligen det. lita på din magkänsla!

  tips för kaffebönor online

  Utbudet av kaffesorter

  Den andra saken att leta efter är variation. En bra nätbutik erbjuder ett stort urval av olika kaffesorter så att du kan hitta det perfekta kaffet för dina smaklökar. Om en butik bara erbjuder en eller två sorters kaffe ska du gå vidare. Du bör också kunna hitta information om var bönorna kommer ifrån och hur de rostats. Ju mer transparent ett företag är om sina produkter, desto bättre.

  Priset på produkterna

  Priset är inte allt, men det kan vara värt att tänka på. Kom bara ihåg att du ibland får vad du betalar för.

  Vi förespråkar att man betalar schyssta priser. Då vet man att de som odlat kaffet haft bra arbetsvillkor.

  Vet du redan vilka kaffebönor och vilket ursprung du vill köpa, kan det vara värt att använda prisjämförelsesiter för att hitta ett bra pris.

  Se även till att räkna in eventuella fraktkostnader när du fattar ditt slutliga beslut. Hos vissa företag ingår alltid frakten. Så är det till exempel hos oss, det finns inga fraktgränser över huvud taget.

  Men erbjudanden på kaffe bör du generellt sett undvika. Det betyder mest sannolikt att kaffet inte är så efterfrågat och att det därför blivit gammalt. Och som du vet så är det så färskrostat kaffe som möjligt som gäller.

  Hur är kaffebönorna odlade?

  När man ska köpa kaffebönor online är det viktigt att undersöka var och hur kaffebönorna är odlade. Klimatpåverkan kan vara stor. Och arbetsförhållandena kan vara dåliga. Så se till att du köper från ett företag som tar ansvar för sina produkter.

  hur odlas kaffebönorna

  Kaffe är ett av världens mest handlade livsmedel, och trots det finns det fortfarande miljontals människor som bor i fattigdom och farlig arbetsmiljö. Så om du tycker att detta är viktiga frågor som bör påverka ditt val av kaffe, då behöver du också betala lite mer.

  Att företag är medlemmar i Fairtrade, betyder inte alltid att bönorna har odlats under schysstast möjliga arbetsvillkor och att odlarna fått en så rättvis lön som möjligt.

  Betalar man bra för högkvalitativt kaffe så trillar pengarna ner till bonden, särskilt om man köper från företag som har 100% spårbarhet i sitt specialkaffe.

  Hela kaffebönor som du kan mala hemma

  Det finns några skäl till varför du bör köpa hela kaffebönor istället för malda när du handlar på nätet. För det första är malet kaffe inte lika fräscht som hela kaffebönor.

  För det andra kan du genom att mala dina egna kaffebönor kontrollera grovheten på malningen, vilket innebär att du kan anpassa slutprodukten efter din smak.

  Slutligen, tack vare de många automatiska kaffekvarnar som finns på marknaden, har det blivit enklare att mala sina egna kaffebönor än tidigare.

  Färskrostade bönor är att föredra

  Att köpa kaffe direkt från ett rosteri, innebär att bönorna garanterat är färskrostade. Detta är viktigt eftersom kaffebönornas smak börjar degraderas så snart de rostats.

  Så om du vill ha bästa möjliga kopp kaffe, se till att du köper direkt från ett rosteri som säljer nyrostade bönor.

  Kaffeabonnemang

  Ett kaffeabonnemang är ett bra sätt att se till att du alltid har färska kaffebönor av hög kvalitet hemma. Många välrenommerade nätbutiker som säljer kaffebönor erbjuder också en prenumerationstjänst på kaffe. Det innebär att du kan välja dina favoritkaffebönor och få en ny leverans varje månad eller så.

  prenumerera på kaffe

  Kafferosteriet Koppar har vi tagit fram lika prenumerationer för varje smak. Exempelvis finns Stora Kafferesan som låter dig som kund testa de bästa bönorna från olika delar av världen.

  Detta är ett utmärkt sätt att prova nya kaffesorter och hitta dina favoritbönor.

  Kaffeabonnemang är också ett bra sätt att spara pengar, eftersom det oftast blir billigare i längden.

  Varför är riktigt bra kaffe dyrt?

  Kaffe är dyrt eftersom det tar mycket tid och kraft att producera en högkvalitativ kopp kaffe. Kaffeplantan ska sättas, skötas, skördas. Och bönorna ska rostas, malas, hanteras, förpackas på rätt sätt för att få den perfekta smaken.

  Klimat och jordmån

  Kaffe odlas på speciella ställen i världen där klimat och jordmån är perfekt för att växten ska trivas. Kaffeplantan är en kräsen växt som inte trivs i vilken miljö som helst. Det faktum att den bara kan odlas på vissa platser gör den dyrare.

  Rättvisa arbetsvillkor

  De personer som odlar, plockar och bearbetar kaffebönor får i regel mycket dåligt betalt. I många i många fall får de mindre än minimilönen. Trots att det tar mycket tid och kraft att producera kaffe får de som utför arbetet ingen rättvis ersättning. När vi köper in kaffebönor är det avgörande att de som arbetat med att få fram kaffebönan också fått rimligt betalt. Det gör så klart att vårt kaffe är dyrare än det kaffe där man blundat för dåliga arbetsvillkor. Men om du har möjlighet, välj ett rättvist kaffe.

  Odlingssättet

  Odlingssättet spelar också roll. Bättre kaffe har ofta dyrare framställningsmetoder, oaktat om det är eko certifierade metoder eller inte. Det bästa kaffet är helt enkelt svårare att få fram. Men det brukar också innebära att bonden har ett bättre liv och kan betala bättre till sina medarbetare.

  Kaffe är populärt

  Slutligen är kaffe dyrt eftersom det är en begränsad resurs. Efterfrågan på populära kaffebönor av hög kvalitet fortsätter att öka, men tillgången är begränsad. Detta innebär att priset på kaffebönor kommer att fortsätta att stiga med tiden.

  Varför du ska undvika billiga kaffebönor online

  Vi på Koppar älskar kaffe och tycker så klart att det alltid är värt det att betala lite extra för ett riktigt bra kaffe. Det finns risker med att stirra sig blind på priset och leta billiga kaffebönor online:

  1. Billiga kaffebönor är oftare av dålig kvalitet än av hög kvalitet. Man får vad man betalar för.
  2. Billiga kaffebönor är ofta lagervaror som hunnit bli gamla. Smakerna har börjat försvinna.
  3. Billiga kaffebönor kan vara förorenade av mögel eller andra gifter. Kvalitetskontroller kostar pengar och för billiga kaffebönor har man ofta hoppat över kontrollerna.
  4. Billiga kaffebönor är ofta rostade på ett snabbt och slarvigt sätt. Du får inte ut rostningens alla fördelar när du köper budgetkaffe, så enkelt är det.
  5. Billiga bönor är storskaligt producerade och verkligen aldrig färska. De stora rosterierna rostar så de klarar sig i veckor, kanske månader åt gången och då blir det aldrig färskt.

  Kaffebönors klimatpåverkan när man handlar online

  Klimatavtrycket från dina kaffebönor har betydelse. Redan när bönorna kommit till Sverige, har de fraktats över halva jordklotet. De kan dessutom ha odlats med bekämpningsmedel som är dåliga för miljön. Om de dessutom inte rostas i Sverige, behöver de ta en tripp till innan de kan förpackas. Och även packningen kan ske på ett nytt ställe.

  Beroende på hur bönorna odlades, rostades och transporterades kan de ha en enorm inverkan på miljön.

  Det finns en rad saker som påverkar kaffebönornas koldioxidavtryck: hur de odlas, hur de rostas och hur de transporteras.

  Hur kaffet odlas

  Den största delen av kaffebönornas koldioxidavtryck beror på hur de odlas. Om bönorna odlas på ett ohållbart sätt, till exempel genom att skogen avverkas eller genom att skadliga kemikalier används, kommer deras koldioxidavtryck att vara högt. Om bönorna däremot odlas på ett hållbart sätt är koldioxidavtrycket mycket lägre.

  Hur bönorna rostas

  En annan faktor för kaffebönornas koldioxidavtryck är hur de rostas. Om bönorna rostas med hjälp av förnybar energi (som sol- eller vindkraft) kommer deras koldioxidavtryck att vara lägre. Om de rostas med hjälp av fossila bränslen (som kol eller naturgas) kommer deras koldioxidavtryck att vara högre. Det spelar också roll var de rostas. Om de rostas nära där de odlas, minskar avtrycket. Tyvärr försvinner en del av smaken. Det är bättre att rosta bönorna där de ska säljas, såsom vi på Kafferosteriet Koppar gör. Då bevaras smaken längre.

  Det sämsta är naturligtvis om de odlas på ett ställe, transporteras för att rostas på ett annat ställe, transporteras en gång till för att förpackas och därefter skickas dit de ska säljas.

  Hur bönorna transporteras

  Den tredje faktorn har vi varit inne på, nämligen hur många gånger bönorna behöver transporteras. Men det handlar också om valet av transportmedel.

  kaffebönans transportväg

  Om bönorna skeppas med båt (den bästa metoden) är koldioxidavtrycket relativt lågt. Om bönorna däremot transporteras med flyg (den minst effektiva metoden) kommer deras koldioxidavtryck att vara relativt högt.

  Förpackningens klimatpåverkan

  En annan viktig miljöaspekt när du köper kaffebönor på nätet är förpackningen. De flesta kaffebönor levereras i plastpåsar som inte är återvinningsbara. Och som sedan skickas i ett ytteremballage av wellpapp. Om du köper dina kaffebönor i bulk kan du minska mängden förpackningsavfall genom att använda en återanvändbar behållare. Eller så köper du en produkt vars förpackning är mindre skadlig för miljön och till exempel enkel att återvinna korrekt.

  På Kafferosteriet Koppar skickar vi färskrostat kvalitetskaffe i våra Kaffebrev. Vi har skippat skydds- och ytteremballage och levererar istället kaffet direkt hem till dig i sin originalförpackning.

  Frågor och svar om att köpa kaffebönor online

  Måste jag mala kaffebönorna själv?

  Nej, du behöver inte mala kaffebönorna själv. Det finns många olika typer av automatiska kaffekvarnar på marknaden. De gör det enkelt och snabbt att få en perfekt malning av dina kaffebönor. Om du inte vill skaffa en kaffekvarn, så kan du välja att köpa dina kaffebönor färdigmalda. Hos bra leverantörer kan du dessutom välja malningsgraden.

  Kan jag köpa kaffebönor på nätet?

  Ja, du kan köpa kaffebönor på nätet från många olika återförsäljare. Du kan också köpa kaffebönor direkt från rosterier eller teckna ett kaffeabonnemang. Om du köper direkt från ett rosteri så är du säker på att du får färskrostade kaffebönor som kommer att smaka bättre när du maler dem hemma.

  Hur mycket kostar 1 kg kaffebönor?

  1 kg kaffebönor kostar vanligtvis mellan 200 kr och 300 kr. Men mer exklusiva bönor kan kosta mycket mer än så. Generellt börjar kilopriset för kvalitetsbönor på 400 kr.

  Kaffebönor från Konadistriktet på Hawaii kan kosta 500 kr per kilogram. För Blue Mountain från Jamaica kan man få betala hela 2000 kronor per kilogram.

   

   

  För mer inspiration, tips och matnyttig kaffekunskap, anmäl dig till Koppars nyhetsbrev på länken nedan!