Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Intressant fakta om koffeinfritt kaffe

Allt du behöver veta om koffeinfritt kaffe

Visste du att det första koffeinfria kaffet togs fram redan år 1820? Det är hissnande 198 år sedan. Mycket har hänt sedan dess - inte minst med sättet man utvinner koffeinet på. Hur går det till? Och hur ställer sig koffeinfritt kaffe mot annat kaffe - rent smakmässigt?

Friedlieb Ferdinand Runge var mannen som lyckades utvinna koffein ur kaffe för första gången, alltså redan på 1800-talet. Intresset för koffeinfritt kaffe går långt tillbaka! Runges skapelse var däremot bara framtagen i liten skala och det dröjde till början av 1900-talet innan detta blev en etablerad produkt, tillgänglig för vanliga konsumenter. I detta fall var det en annan tysk köpman som tog processen vidare.

Närmare bestämt var det Ludwig Roselius från Bremen som började sälja koffeinfritt kaffe i större skala, och grunden till affärsidén kom efter att den förmögne köpmannens far insjuknat i en okänd sjukdom och mist livet. Ludwig misstänkte att det var koffeinet som tagit kol på hans pappa och på den vägen startade han bolaget Kaffe Haag. För att ta bort koffeinet lät han ånga råkaffe med salt och vatten, och sedan tvätta det med bensen. Idag vet vi att det sistnämnda är starkt cancerframkallande och att det är allt annat än lämpligt för att användas tillsammans med livsmedel… Det är dock oklart om någon skadades illa till följd av bensenhalterna.

Sedan Roselius dagar har det (som tur är) hänt mycket med det koffeinfria kaffet och under större tiden från förra sekelskiftet har man - tack och lov - använt sig av metoder där man blandar i oskadliga kemikalier. I största utsträckning handlar det om etylacetat och diklormetan, vilka tillförs tillsammans med vatten för att utvinna det uppiggande koffeinet. Namnen låter visserligen kanske inte så trevliga, men faktum är att substanserna är ofarliga. Andelen kemikalier är så pass liten i sammanhanget, runt omkring 10 delar på en miljon!

Detta till trots är det många koffeinjägare som har efterfrågat en helt naturlig metod att utvinna koffein på, där man slipper ta hjälp av kemiska substanser - och idag finns två metoder att göra detta på.

Till att börja med har vi Swiss water-metoden, där man utvinner koffeinet med hjälp av vanligt vatten och ett filter gjort av kol. Företaget har drivit sin verksamhet sedan mitten av 1900-talet, men eftersom metoden är kostsam är det allt färre aktörer som vänder sig hit idag.

Den andra av de två naturliga metoderna, kallas för Mountain Water-metoden, vilken utförs av företaget Descamex. Vi tar oss till deras anläggning i de centrala delarna av Mexico: här, i staden Córdoba, har man sedan 1989 utvecklat en avancerad process för att göra koffeinfritt kaffe, med hjälp av vatten. Namnet, Mountain Water, kommer från att metoden är helt baserad på glaciärvatten från Pico de Orizabas - Mexicos högsta berg. Här behövs varken kemikalier eller ett filter av kol - helt naturligt och ekologiskt.

Hur fungerar detta då? Jo, råkaffe och vatten läggs i stora behållare och utsätts för olika temperaturer, tryck och vakuum. Koffeinet binder sig till vattnet, tillsammans med bland annat kaffefetter och aromer. Bönorna tas sedan ur vattnet och koffeinet filtreras bort - varpå endast kaffefetter och aromer blir kvar i vattnet. Processen avslutas med att bönorna får vila i det aromrika vattnet, för att smakbilden ska bli optimal. Kort och gott kan man säga att kaffebönorna är på spa, i nästan 14 timmar, och kaffet är tillslut 99,9% koffeinfritt.

Den stora frågan som återstår är förstås hur Mountain Water koffeinfritt kaffe står sig mot andra kaffen. Vi på KOPPAR har tagit in en säck av kaffet, och har varit väldigt spända på att göra vår bedömning!

Bönorna, vilka är behandlade på anläggningen i Mexico, är från början odlade på hög höjd i kafferegionen Tolima, Colombia. Vi rostade kaffet åt det mörkare hållet, och var definitivt imponerade av smakprofilen. Värt att poängtera att kaffebönorna är ekologiskt certifierade både innan de hamnar i Mexico och efter de behandlats. 

Kaffet är mjukt och fylligt med en påtaglig söt karaktär - här finns massvis med doft av mjölkchoklad och karamelliserat socker. Tillsammans med en del mjölk blir smaken ännu mjukare - lite som dumlekola! Ett lättdrucket kaffe som vi tror är enkelt att tycka om, för såväl den vana som ovana kaffedrickaren. För vår egen del är vi extra glada över att ha hittat ett gott kaffe som går att dricka sent på kvällen! Nu är det dags för påtår.

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 20 maj, 2018