Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Så här använder du din aeropress

Aeropress är bryggtekniken som kom från ingenstans och som revolutionerade specialkaffevärlden. Men hur görs den godaste koppen? Kafferosteriet Koppar lät dryckesexperten Anders Melldén ta reda på svaret.

Eller snarare svaren. För det finns i stort sett lika många sätt att brygga kaffe med Aeropress som det finns användare. Jag köpte min för en dryg vecka sedan och har snabbt gått från oförstående kritiker till nördig älskare av plastmojängen som dock kräver lite bakgrundsfakta.

Alan Adler är lektorn på Stanford som extraknäcker som uppfinnare. Bland hans mest kända uppfinningar finns aerobien från 1984, den ringformade frisbee som går att kasta nästan hur långt som helst. Segling är ett annat av Adlers intressen så man förstår att luft och lufttryck är något han gärna grottar ner sig i.

År 2004 hade Adler tröttnat på den beska smak han kände i sitt kaffe när han bara bryggde en kopp till sig själv. Just att brygga små mängder kaffe som ändå smakade bra var på den här tiden nämligen en utmaning. Året därpå presenterade han Aeropress på specialkaffemässan CoffeeFest i Seattle men det tog ytterligare några år innan den slog igenom på allvar. Till synes från ingenstans dök den upp i allt fler sammanhang men nu handlade det inte längre enbart om att bara kunna göra en liten men god kopp kaffe. Aeropress visade sig vara perfekt för att få fram olika specialkaffes aromer och den blev därmed populär bland de riktiga nördarna. Hipstergenerationen som letade obskyra bönsorter från världens alla hörn blev dess största fans. Ja, det gick till och med så långt att fansen själva startade ett världsmästerskap i aeropressbryggning, och Alan Adler behövde inte göra mer än se på.

Liknar Apple
På så sätt liknar Aeropress framgångar Apples, även om de två såklart spelar i olika divisioner. En likhet är att båda från starten haft en stark fan-base som marknadsfört produkterna helt gratis. En annan är att produkterna styrs av användarna. Köper du en ny Apple-produkt får du ingen vidare instruktionsbok utan du kommer att lära dig produkten efterhand. Det gjorde, åtminstone i början, Apples produkter unika och användarvänliga. Köper du en Aeropress får du visserligen en instruktion men den är mycket knapphändig. Du måste helt enkelt prova dig fram, något som har lett till en uppsjö egna tolkningar i hur Aeropressen ska användas på bästa sätt.

Jag köpte min Aeropress hos Whiteelkcoffee.com. Dagen därpå kom paketet – väldigt smidigt. Det innehöll en rörformad behållare och en kolv med silikonände, en sil, en tratt, en rörspatel och en skopa. Dessutom skickas en bunt pappersfilter med. Allt är i hållbar plast, och även om själva designen och plastmaterialet har ändrats något under åren, bland annat för att bli mer miljövänligt, är Aeropressen i stort sett densamma som i originalutförandet från 2005.

Allt du behöver för en kopp kaffe. Det kan tyckas vara många prylar, men de är lätta och stryktåliga.

Tratten står det inte ett ord om i instruktionen. Inte heller står det särskilt mycket om specifika mått på kaffe respektive vatten som ska användas, eller hur de olika markeringarna ska tolkas. Min första kopp kaffe blir därför odrickbar – jag häller helt enkelt i för mycket kaffe och för lite vatten – och jag blir initialt kritisk till det hela.

Men jag ger mig inte. Youtube visar sig, som så ofta, vara en bra lärare och favoriten blir kaffeexperten James Hoffman vars filmer verkligen på djupet. Tillsammans med egna experiment får jag till slut riktigt gott kaffe och jag kommer snart på mig själv med att hellre välja Adlers plastmojäng istället för min vanliga mokabryggare.

Espressolikt kaffe
Oftast beskrivs kaffet från en Aeropress som ”espressolikt” och jag håller delvis med. Gör man en kopp blir den ganska liten och fyllig. Men jag tycker snarare att den smakmässigt liknar kaffet en fransk presskanna ger, eller till och med lite som kokkaffe. Inte så konstigt kanske, eftersom tekniken är som en blandning av de tre.

Jag provar mig fram med olika ursprung och rostningsgrader och kan tycka att alla kan bli bra i en Aeropress beroende på handlaget. Det är en väldigt bra bryggare för att framhäva aromer. Dock tycker jag att lättare, ljusa rostningar funkar allra bäst för min smak och med mitt sätt att brygga.

Så till själva bryggningen…
Det finns som sagt mängder av olika sätt att brygga sitt kaffe i en Aeropress. Här sammanfattar jag den medföljande instruktionen och svarar sedan på några vanliga frågor om de avgörande stegen.

Enligt instruktionen:
• Lägg ett filter i silen och skruva fast den på rörbehållaren.
• Häll i en rågad skopa malt kaffe och skaka lite så att nivån blir jämn.
• Ställ rörbehållaren på din kopp och tillsätt 80 grader varmt vatten till nivå 2.
• Rör med spateln under 10 sekunder.
• Sätt i kolven och pressa nedåt tills den når sumpen.
• Skruva av filtersilen, pressa igenom kolven så att sumpen faller ut.
• Skölj rent redskapen.

Filtersilen skruvas fast enkelt.

Hur mycket kaffe ska jag ha?
Enligt detta grundrecept ska en skopa malt kaffe (ca 12 gram) ackompanjeras av två mått vatten (ca 2 dl) vilket ska ge americano-styrka på kaffet. Vad man än väljer att kalla det tycker jag att dessa mått är perfekta för min smak och kaffet känns inte blaskigt. För espressostyrka rekommenderas en skopa kaffe till ett mått vatten vilket jag dock upplever som väl starkt. Det finns också ett tips att espressostyrkan kan spädas i efterhand till americano-nivå, men jag tycker att det blir godare att rätt mängd vatten är med från början.

Om muggen har liten öppning, använd den medföljande tratten.

Vilken kopp är lämplig?
Aeropressen ställs direkt på koppen så en stadig mugg behövs. Om öppningen är lite mindre används tratten mellan kopp och rörbehållare.

Rörbehållaren ställs på en stadig mugg, därefter hälls det varma vattnet i.

Kan jag göra flera koppar?
Det fungerar utmärkt att göra dubbla mängden americano-kaffe, alltså två skopor kaffe till vatten upp till nivå 4 på röret. Jag provar dock också med fyra skopor kaffe till samma mängd vatten viket borde motsvara fyra koppar espresso, men det blir i mitt tycke väldigt beskt och knappt drickbart.

Tänk också på att smakkoncentrationen är lite olika beroende på om det är i början eller slutet av pressningen. I början är kaffet mer aromatiskt och i slutet kan garvsyran kännas lite tydligare. Godast är därför att göra den större portionen i en kanna och sedan fördela i två koppar, istället för att börja brygga över en kopp och sedan flytta över Aeropressen och avsluta i den andra.

Hur varmt ska vattnet vara?
De rekommenderade 80 graderna på vattnet är ganska svalt om man jämför med andra bryggmetoder. Det ger emellertid god smak på kaffet även om det såklart inte blir lika varmt som man kanske är van vid. Jag, och flera andra som testat, tycker dock att vatten som precis kokat upp och alltså håller ca 95 grader också ger väldigt gott kaffe. Generellt sett klarar lättrostat kaffe högre temperatur än mörkrostat eftersom varmt vatten lakar ur mer smakämnen. Den medföljande tratten kan användas när du häller vatten från en kastrull ner i röret.

Ska jag röra i kaffet eller ej?
Enligt receptet ska man röra i kaffet under tio sekunder med den medföljande rörspateln. Det fungerar bra, särskilt vid den rekommenderade vattentemperaturen. Spateln är precis så lång att det inte finns någon risk att förstöra pappersfiltret. Jag kan dock tycka att det är onödigt att röra, smaken blir mjukare och elegantare om kaffet bara får stå 1–2 minuter i det varma vattnet innan man börjar pressa. Man kan också snurra lite lätt på rörbehållaren när vattnet och kaffet är i, så att allt blandas jämnt innan man pressar. Mina tester visar att kaffets sötma blir lite mindre framträdande om man inte rör, och att de fruktiga aromerna därmed förhöjs. Du som vill ha ”vanligt snutkaffe” i koppen kan därför med fördel röra enligt instruktionen.

Om du rör i kaffet blir det fylligare och lite sötare. Du kan också bara låta vattnet stå med kaffet en stund, och snurra rörbehållaren några varv för att blanda vattnet med kaffet. Det ger ett mer elegant och aromatiskt resultat.

Hur hårt och länge ska jag pressa?
Aeropressen fungerar så att kolvens tätande silikonbotten gör att luften i rörbehållaren pressar vätskan nedåt, genom kaffet och filtret till din kopp. Första överraskningen är därmed att det faktiskt krävs viss styrka för detta. Men låt gärna pressningen gå ganska långsamt, då pressas inga slaggprodukter ner i din kopp och du får ett klart kaffe. Pressa hårt och snabbt och du kommer att se ett något grumligare resultat. Efter ett tag hör du att det pyser ut lite luft genom filtret eftersom vätskan börjar ta slut. Då kan du sluta pressa om du vill, men rent smakmässigt gör det inget om du pressar ut de sista dropparna också.

Pressa kolven genom rörbehållaren sakta tills du hör ett pysande ljud och närmar dig sumpen.

Hur finmalet ska kaffet vara?
Malningsgraden är viktig och individuell för varje kaffetyp. Ett mer lättrostat kaffe kan malas ganska fint, nästintill espressomalning. Ett mer mörkrostat kaffe blir godare om det mals aningen grövre, ungefär som bryggkaffe. Tecken på att du malt kaffet för fint är att det blir svårt att pressa och att kaffet blir beskt men aromfattigt. Går det å andra sidan fort och smaken blir väldigt syrlig kan det bero på att kaffet är för grovmalet.

Behöver filtret blötas i förväg?
Nej, det fungerar utmärkt som det är.

De medföljande filtren läggs i silen och behöver inte blötas.

Behöver rörbehållaren förvärmas?
Nej, den isolerar utmärkt – värmen går snarare ut genom öppningen uppåt.

Kan jag brygga cold brew?
Ja, då byter du bara ut det varma vattnet mot rumstempererat och rör en dryg minut istället för tio sekunder. Efter pressning tillsätter du mer vatten och isbitar.

Kan jag göra en latte?
Ja, instruktionen anger att du då ska minska vattenmängden till 1 dl för en skopa kaffe, men jag tycker nog att det ”vanliga” måttet också fungerar som bas. Sen är det bara att tillsätta skummad mjölk.

Det malda kaffet hälls i rörbehållaren. Lättrostat kan malas lite finare än mörkrostat.

Anders Melldéns tips – så brygger du en ultimat kopp lättrostat kaffe (t.ex. från Yirgacheffe i Etiopien) med Aeropress
• Koka upp vatten i en kastrull och stäng av värmen.
• Lägg ett filter i silen och skruva fast den på rörbehållaren.
• Häll i en skopa finmalet kaffe och skaka så att nivån blir jämn.
• Ställ rörbehållaren på din kopp och tillsätt det uppkokade vattnet till nivå 2.
• Sätt i kolven försiktigt som lock. Snurra därefter lätt på rörbehållaren så att allt blandas.
• Låt stå och laka ur smak i 1,5 minuter.
• Pressa kolven nedåt långsamt tills du hör ett pysande ljud.
• Dra upp kolven något så slipper du spill.
• Lyft av alltihop. Skruva av filtersilen, pressa igenom kolven så att sumpen faller ut.
• Skölj rent redskapen.
• Njut av en perfekt kopp gott kaffe.

Anders tips – så brygger du en ultimat kopp mörkrostat kaffe (t.ex. från Sumatra i Indonesien) med Aeropress
• Koka upp vatten i en kastrull och stäng av värmen. Låt vattnet stå fem minuter tills det nått ca 80 grader.
• Lägg ett filter i silen och skruva fast den på rörbehållaren.
• Häll i en skopa bryggmalet kaffe och skaka så att nivån blir jämn.
• Ställ rörbehållaren på din kopp och tillsätt vattnet till nivå 2.
• Sätt i kolven försiktigt som lock. Snurra därefter lätt på rörbehållaren så att allt blandas.
• Låt stå och laka ur smak i en minut.
• Pressa kolven nedåt långsamt tills du hör ett pysande ljud.
• Dra upp kolven något så slipper du spill.
• Lyft av alltihop. Skruva av filtersilen, pressa igenom kolven så att sumpen faller ut.
• Skölj rent redskapen.
• Njut av en perfekt kopp gott kaffe.

Kaffet är klart! Lyft av alltihop, skruva av silen, töm sumpen och njut av riktigt gott kaffe.

Plus och minus med Aeropress
En Aeropress kostar mellan 300 och 400 kronor och hör därmed till de billigaste bryggredskapen.

En nackdel är att det kan bli lite spill när man gör kaffet.

En annan att den inte är lämplig till många gäster. Den är däremot perfekt när en eller två personer ska dricka kaffe, likaså när du vill få möjlighet att jämföra olika kaffesorter eftersom den ger så tydliga aromer.

Tack vare sin lätta vikt och det slagtåliga materialet är den perfekt att ta med på resan eller utflykten. En termos varmt vatten och det malda kaffet är det enda som behövs i övrigt. Numera finns även Aeropress Go som är något mindre och ännu mer praktisk på resan.

Av: Anders Melldén
Senast uppdaterad: 3 juni, 2021

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

Relaterade produkter