Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Superlätt göra egen cold brew med vår Yirgacheffe

Köp vår färdigmalda Cold Brew Yirga. Klicka här för att läsa mer!
Beställ innan kl 17, vi skickar samma dag!

Blanda 115 g med 1 liter KALLT vatten i en karaff.
In i kylen i 12-16 timmar.

Filtrera genom ditt vanliga filter.
Servera och njut!

 

Gör din egen cold brew

Så här enkelt brygger du din egen cold brew

Cold brew är superenkelt att fixa själv hemma - detta behöver du:

1 liter kallt kranvatten
115 gram grovmalet kaffe
1 glaskaraff
Kaffefilter och filterbehållare
Mjölk, isbitar och tonic (valfritt)

Häll det grovmalda kaffet i karaffen. På med KALLT vatten. In i kylen ca 12 timmar. Filtrera genom ditt vanliga filter. Servera och njut!

När sommarvärmen slår till är det fantastiskt gott med cold brew-kaffe. Drycken gör sig perfekt en varm sommardag med några isbitar och en del mjölk, och det är dessutom enkelt att göra detta kaffe hemma.

NYHET: Köp Ekologisk Cold Brew, färdigmald - bara att brygga - här!

Cold brew har under de senaste åren vuxit fram som ett populärt inslag på caféer runt om i landet, och om du någon gång provat drycken är du säkert inte förvånad över dess popularitet. Grunden till cold brew, som från början kommer från USA, är att brygga kaffet med kallt vatten, under lång tid. Detta gör att vi får en helt annan smakprofil jämfört med annat kaffe!

Den kalla bryggtemperaturen gör nämligen att drycken blir mild, eftersom kaffets olika syror extraheras mycket långsammare här. En lyckad cold brew har därför en len och mjuk kropp med trevliga och söta inslag. Tillsammans med en del mjölk blir det lite krämigare där inslag av t.ex. choklad och karamell kan blomma upp!

Gör din egen cold brew hemma

6 steg för att lyckas med din cold brew:

1. Kaffebönor
Cold brew går att tillreda med de flesta typer av kaffebönor. För egen del tycker jag det blir godast med ett kaffe som är rostat åt det ljusare hållet, och vi på KOPPAR har därför tagit fram det i vårt tycke perfekta kaffet som cold brew: Yirgacheffe från Etiopien. Ett ljusare kaffe har en fruktigare och sötare smakbild, vilket jag tycker blir väldigt gott vid kallbryggning. Vill du åt en rundare chokladaktig smak, så skulle jag rekommendera ett lite mörkare kaffe, som Mustig. Självklart maler vi också denna åt dig om du köper hela bönor och lämnar meddelande att du vill ha det malt för cold brew i kassan! Väljer du ett ännu mörkare kaffe, så är min erfarenhet att det riskerar komma med lite bittra smaker - och det vill vi undvika!

2. Malningsgrad
Jag brukar mala kaffet så grovt som möjligt. Tänk brödsmulor, och ta ut svängarna! Har du ingen kvarn hemma? Vi maler gärna åt dig - här hittar du pressmalet kaffe.

3. Brew ratio 1:9
När det kommer till proportionen mellan vatten och kaffe, så håller jag mig till 1 del kaffe och knappt 9 delar vatten. Detta resulterar i 1 liter vatten och 115 gram kaffe (det går alltså åt mer kaffe här än vid varmbryggning!). 

4. Bryggning
Det finns dyra kaffebehållare som är tillverkade för att göra cold brew i och dessa brukar vara smidiga, men för att lyckas med bryggningen går det precis lika bra med en vanlig karaff. Blanda helt enkelt det malda kaffet med kallt kranvatten, rör om och ställ i kylen. Jag låter det dra mellan 12-15 timmar i kylskåpet.

5. Filtrera
När kaffet stått till sig är det dags att filtrera det med valfri filterbehållare. Ibland gör jag detta två gånger för att få kaffet så klart som möjligt.

6. Redo att njutas…
Att kallbrygga kaffe är inte svårare än så - ett perfekt inslag en varm sommardag!

Värt att notera…
…är att cold brew bryggs under längre tid och består av en större andel malet kaffe, jämfört med ”vanligt” kaffe - vilket gör att vi får en högre koffeinhalt här. Om du inte vill bli alltför uppe i varv, så kan det vara bra att späda ut kaffet med t.ex. is och mjölk!

Vill du nu ge dig i kast att skapa olika recept utifrån den cold brew du precis kallbryggt? Klicka här!

Lycka till med din cold brew!

Cold brew text