Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars kaffe från Fazendas Dutra i Brasilien

Ursprung: Brasilien
Region: Matas de Minas
Producent: Ednilson Alves Dutra och Walter Cesar Dutra
Bönsort: Mundo Novo, Red Catuai, Catucai
Skördetid: Juni–augusti
Odlas på: 600-1200 möh
Process: Bärtorkat (Läs mer här om denna)

Som världens största kaffe-exportör är Brasilien ett stort och mångfacetterat land. Du har säkert druckit brasilianskt kaffe tidigare och kanske har du till och med en föreställning om hur det ska smaka? Tänk om! Olika kaffen från Brasilien är lika olika som människorna som odlar dem och de är mååååånga. Från småbönder som handplockar sitt kaffe på svåråtkomliga bergsluttningar och kullar, till gigantiska plantageägare och jordbruksföretag som driver sin kaffeproduktion till 100% med hjälp av maskiner.

Det finns 32 kaffeodlande regioner i Brasilien och varje region har en unik terroir. Matas de Minas är ett vidsträckt område täckt av skogen i östra Minas Gerais. Regionen kännetecknas av mindre kaffeodlingar och mjölkgårdar spridda runt rejäla bergsområden med stora höjdvariationer. Regionens topografi kräver att kaffeplantorna planteras med längre avstånd mellan varandra än normalt. Detta så att kaffebären får tillräckligt med solljus. Det kräver även en manuell skörd, för hand, då det är omöjligt för maskiner att ta sig runt på bergssluttningarna. Snacka om perfekta förutsättningar för ett högkvalitativt specialkaffe!

Familjen Dutra började odla sitt kaffe i området Matas de Minas på 1950-talet när José Dutra Sobrinho, som är även känd som Zeca Dutra, ärvde där en liten gård. Han vigde sitt liv åt kaffe och hans gård växte i areal med tiden. När Zeca gick bort 1999 ärvde bröderna Ednilson och Walter Dutra 300 hektar kaffemark och tog över familjeföretaget. Bröderna har idag expanderat till hela 700 kaffe-odlande hektar.

Både Ednilson och Walter är otroligt tävlingsinriktade och gör sitt yttersta för att leverera bästa kvalitet. De förvaltar sitt arv med stort engagemang, de deltar i massvis av tävlingar och kurser och utökar sin erfarenhet i konsten att odla och bearbeta Brasiliens finaste kaffe.

Storleken har möjliggjort att Fazendas Dutra kan certifiera sig. Idag är de både ekologiskt certifierade och får lov att stämpla Rainforest Alliance på de säckar som lämnar gården. Bröderna var även först i Brasilien med en solcellsdriven maskin som tvättar kaffebären, och när de för en tid sedan växlade all elförbrukning till sol-el, blev de inte bara än mer hållbara – de slapp även dyra energiräkningar. För det går åt mycket energi för att producera kaffe.

Detta är kaffet som lämnar en god eftersmak. Hållbart producerat och ett av de bästa brasilianska kaffen vi har druckit.

Relaterade produkter