Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Höjdarkaffe inte bara höjd över havet

Ekvatorn skär genom både Ecuador, Colombia och Brasilien – tre stora kaffeproducerande länder med kvalitet i fokus, vars förutsättningar är perfekta när det kommer till kaffeodling. Det är varmt och fuktigt, och landskapet är bergigt, framförallt i Ecuador och Colombia.

Ja, kvaliteten är hög i dubbel bemärkelse. Vid ekvatorn ligger nämligen några av de högst belägna kaffeplantagerna i världen. Det gäller inte bara i Sydamerika utan också i flera afrikanska kaffeodlande länder. Mer om hur hög höjdsodling påverkar kaffe kan du läsa om här, men generellt sett är de flesta överens om att det inte är just höjden över havet som spelar in, utan medeltemperaturen och kaffesorten.

Robustakaffe odlas nämligen ofta med framgång i temperaturer mellan 24 och 30 grader och kan därför växa vid lägre höjd även i varma klimat. Arabicakaffe blir däremot bäst om temperaturen ligger mellan måttliga 15 och 24 grader.

Ser vi sedan till hur mycket regnvatten de olika sorterna kräver så kan robusta behöva mellan 1 500 och 3 000 millimeter om året medan arabica klarar sig på mindre. Detta sammantaget gör att arabica till högkvalitativt kaffe nästan alltid odlas på högre, torrare och svalare höjder i varma klimat, än robusta.

Robusta växer fint från havsnivå och upp till 800 meters höjd över havet medan arabica kan växa på höjder uppåt 1 500 till 2 000 meter. Där får bären mogna långsamt, bönorna blir hårda och täta och kaffet får både komplex smak och frisk syra. Levande aromer, som blommighet, fruktighet och kryddighet finns ofta bland smaknoterna. Det är på dessa höjder som exempelvis Koppars Ecuadorkaffe från Loja-provinsen kommer.

Men ingen regel utan undantag. En kaffeplantage i exempelvis södra Brasilien kan lyckas väldigt väl på lägre höjd. Den ligger ju en längre bit från ekvatorn och kan alltså ändå ha idealiska förutsättningar temperaturmässigt. Likaså finns plantager på Galapagosöarna, precis intill ekvatorn, som ”bara” ligger på 200 till 300 meters höjd över havet. Där blir kaffet både komplext och syrarikt tack vare svalkan från havsströmmarna. (Koppar har haft kaffe från Galapagos.)

Breddgraden som plantagen ligger på i kombination med höjden över havet kan alltså utgöra viktig information för den som ska köpa in och rosta kaffe. Men kunskapen om klimatförutsättningarna i övrigt är samtidigt nog så viktiga.

Ett bra sätt att lära sig mer om hur olika kaffesorter påverkas av olika lägen och höjder är att prova Koppars Ursprungsserie, där vi varje månad skickar noga utvalt specialkaffe från olika världsdelar när det är som bäst. Där känner du ursprunget i din egen kopp!

Senast uppdaterad: 31 mars, 2019

Vi skickar ut ett nyhetsbrev i månaden och spetsar dem alltid med lite kluriga fakta. Vill du ha dem i framtiden? Anmäl dig här!