Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Vilket kaffe innehåller mest koffein

Vilket kaffe innehåller mest koffein? Mörkrost eller lättrost, eller...

Trötta morgnar eller långsamma eftermiddagar - alla har vi dagar då vi kort och gott behöver en extra kopp kaffe för att hålla humöret uppe. Idag riktar vi strålkastarljuset mot kaffets koffeinhalt och reder ut om ett mörkrostat kaffe innehåller mer koffein än t.ex. ett mellan- eller lättrostat kaffe. Vilket av dessa ska du välja när du är ute efter högre koffeinhalt?

Rent generellt kan det verka som att ett mörkrostat kaffe, med sina mustiga och kryddiga aromer, innehåller mer koffein än ett ljus- eller mellanrostat kaffe. Jag tänker själv på kaffet som man dricker på lunchrestaurangen längs vägen - alltså det som stått länge och värmts på en het platta i sin glaskaraff - och som kan smaka just sådär väldigt ’starkt’. Detta nattsvarta kaffe, som ibland gränsar till brända och bittra smaker, borde väl rimligtvis vara extra uppiggande?

Det kan man tro - men så är faktiskt inte fallet… Kort sagt innehåller ett mörkrostat kaffe ungefär lika mycket koffein som ett ljust kaffe! I vissa fall kan till och med ett lättrostat kaffe, med sina friska och fruktiga inslag, innehålla mer koffein - tvärtemot vad många tror. Hur kommer det sig?

Det har att göra med kafferostens hetta, där det grågröna råkaffet omvandlas till väldoftande kaffehistoria. Värmen i en kafferost gör nämligen att bönornas koffeininnehåll avtar. I vissa fall är det ett marginellt bortfall, men i andra fall kan det röra sig om 5% lägre koffeinhalt i det mörkrostade kaffet. Desto varmare det är i rosten, desto högre blir koffeinavfallet. Vid temperaturer på 238° C försvinner koffeinet helt och hållet, men så varma hinner dock bönorna aldrig bli!

I stora drag är alltså koffeinmängden nästan densamma oavsett rostningsgrad. För den som vill går det dock att dra det hela ett steg till och undersöka kaffebönans densitet, eftersom detta också kan påverka koffeinmängden. Men - detta är på en marginell nivå, så vi lägger inte något större fokus på det idag!

Det som däremot spelar större roll är valet av kaffeböna. Värt att veta är nämligen att arabicabönan i snittinnehåller 1% koffein, medan robustabönans koffeinhalt är dubbelt så hög! Är du ute efter ett starkt kaffe, välj alltså ett med robusta i. Hos oss på KOPPAR finner du en av världens bästa robustabönor i samtliga våra espressoblandningar. Läs gärna mer om denna här. Vi har kunder som köper Espressobönor No 2 Mellanrost och använder som bryggkaffe. Gör du det också om du är sugen på det där lilla extra koffeinruset!

/nyrostat är godast, Hugo på KOPPAR

Senast uppdaterad: 7 maj, 2018