Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Dosera rätt för ett godare kaffe

Vi på KOPPAR gör allt vi kan. Vårt kaffe är klassat som specialkaffe och vi rostar det långsamt och länge på låg temperatur för att driva fram de optimala smakerna och aromerna. Men, när du väl fått ditt nyrostade kaffe direkt hem, så är det lite upp till dig att brygga det perfekta kaffet. En avgörande faktor är såklart hur du doserar kaffet. Här redogör Hugo hur han tänker för att lyckas bättre vid själva doseringen.

OBS! Allt handlar inte om dosering för att få till ett godare kaffe. Det är stor skillnad på färskt och gammalt kaffe. Se gärna vår film här och du ser med egna ögon att nyrostat är godast!

Dosering av kaffe till en kaffebryggare

Måtta 6 gram kaffe per dl vatten eller motsvarande 1 skopa från ett kaffemått per dl vatten

 

hur många kaffemått till en moccamaster

 

Ett helt vanligt kaffemått rymmer som regel just 6 gram malt kaffe för att dosera detta per 1 dl vatten. Enkelt att räkna, enkelt att dosera.

Någon smart marknadsförare har dock kommit på skopan som rymmer 7 gram malet kaffe (helt enkelt för att kunderna då dricker mer kaffe). Har du ett sådant mått, så tar du lite mer vatten  - som en påtår ungefär.

Jag skriver även "som regel" här ovan, då kaffets vikt även påverkas av t.ex. urpsrung och rostninggrad. För att veta hur många gram ditt kaffemått rymmer, så är vårt tips att du väger just ditt kaffe och ditt kaffemått en gång. Därefter vet du hur du doserar!

 

Hur du måttar kaffe för din kaffebryggare

 

Om du använder en elbryggare så fungerar denna rekommendation alldeles utmärkt för att brygga ett välbalanserat kaffe. Hur stora våra koppar är varierar dock. Själv brukar jag ha 2 dl vatten och doserar då 2 kaffemått (12 gram) kaffe. Det blir en lagom stor kopp för mig när jag brygger i min Moccamaster.

Dosera så här för manuell kaffebryggning

Måtta 16 gram kaffe per 250 gram vatten eller motsvarande 3 msk kaffe per 2,5 dl vatten

 

Hur du måttar kaffe för att brygga manuellt kaffe

När det kommer till manuell bryggning (eller handbryggning) av kaffe så har du mer utrymme för att experimentera med doseringen. Min egna regel är att jag utgår från grundrekommendationen för kaffebryggaren, men jag brukar nästan alltid landa på 250 gram vatten och 16 gram kaffe när jag brygger för hand. Detta ger mig en stor kopp, och motsvarar i regel 3 msk malet kaffe och 2,5 dl vatten, vilket gör det hela enkelt - oavsett om jag har tillgång till en våg eller inte.

 

Måtta kaffe manuell kaffebryggning

 

Denna dosering fungerar till nästan alla olika metoder av handbryggning. Själv använder jag oftast ett Hario pour over-kit, men det går lika bra till en pressokanna som till en aeropress, för att nämna några.

Genom att hålla koll på förhållandet mellan vatten och kaffe kommer du en lång bit på vägen mot en balanserad kopp kaffe. Det är både roligt och relativt enkelt att experimentera fram olika recept och doseringar beroende av vilket kaffe du använder - huvudsaken är att hitta det som passar dig själv bäst!

Blev kaffet för starkt, svagt, beskt eller milt?

Har du möjlighet att mala dina kaffebönor hemma? I så fall har du ytterligare ett verktyg för att styra över kaffets karaktär. Dessutom kommer det dofta extra gott från köket.

Hur vet man hur kaffet ska malas? Lämplig malningsgrad styrs av extraktionstiden, alltså den tid som vattnet och kaffet är i kontakt. Ett finmalet kaffe har högre kontaktyta med vattnet och då träder intensivare smaker fram.

Om extraktionstiden är kort, som vid espresso, behövs ett väldigt finmalet kaffe för att vattnet ska hinna få med sig alla smaker. Vid bryggkaffe däremot, behöver inte bönorna malas lika fint, eftersom kontakten mellan kaffe och vatten varar en längre tid. Till pressokannan eller till kokkaffet, som tar längst att brygga, passar det på så sätt bäst med grovmalet kaffe.

Malningsgraden är precis som doseringen en personlig smaksak och det bästa är att forska fram vad som passar bäst för dig själv. Om kaffet är för beskt, prova en grövre malning! Upplevs kaffet som för klent eller för syrligt behövs förmodligen istället en finare malning. Du ska inte behöva dosera kaffet annorlunda i första hand, det sitter ofta i malningsgraden!

HÄR läser du mer om hur du kan anpassa smaken med hjälp av malningsgraden!

Vattnets kvalitet påverkar smaken

Vill du gå ett steg till och fördjupa dig mer för att få ut det bästa i kaffekoppen? Här kommer i så fall ett roligt tips: Testa att blanda i något syrligt i bryggvattnet, såsom några droppar citron eller vinäger!

Vattnets hårdhetsgrad skiljer sig en hel del, både lokalt och regionalt, i Sverige. Om du har ett hårt vatten kan kaffet upplevas som något platt, eftersom det är svårare att få med alla smakämnen. Ett mjukt vatten fångar däremot enklare upp kaffets aromer.

Om du har ett hårt vatten kan du prova att mala kaffet något finare eller att blanda i citron eller vinäger i bryggvattnet. Syran påverkar koncentrationen av joner i vattnet och medför att den syrliga smakprofilen i kaffet förstärks. Ett enkelt och billigt alternativ till ett vattenfilter!

HÄR kan du fördjupa dig i hur vattnets hårdhet påverkar ditt kaffe!

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

 

Relaterade produkter