Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Koppars latte-hacks: så lyckas du med din caffè latte hemma

Miljontals svenskars favoritkaffe ska göras av mustig espresso och rikligt med skummad mjölk. ”Caffè Latte” (kaffe med mjölk) kan ses som den italienska versionen av Frankrikes café au lait men har fått eget liv genom baristas över hela världen. Från början var inte skummet på mjölken så viktigt men just detta har numera blivit mer eller mindre obligatoriskt. I Sverige säger vi väl oftast ”kaffe latte” eller till och med bara ”latte”. I Italien är det en frukostdryck tillsammans med cappuccino, medan vi dricker den lika ofta på eftermiddagen. Men går det att få till en lika bra ”latte” hemma som hos favoritbaristan? Jodå, det går – åtminstone om du följer våra tips.

Kaffet
Visst funkar det med bryggkaffe, men för att göra en riktig caffè latte är det espresso som gäller. Har du inte en espressomaskin fungerar det bra med en mokabryggare – en sådan tvådelad rostfri kanna de flesta italienska hushåll har hemma. Ett tredje alternativ till att göra sin hemmaespresso, eller åtminstone smakmässigt liknande kaffe, är med presskanna eller aeropress. Se bara till att välja en mustig espressoblandning. Våra mellanrostade espressobönor funkar perfekt, oavsett metod.

Mjölken
De flesta har en kastrull hemma och det räcker utmärkt för att värma mjölken. Trixet är att få till ett lika fast och finbubbligt skum som baristorna och det beror till stor del på vilken mjölk du använder och temperaturen mjölken har.

Mjölken till din latte ska absolut inte koka, och helst inte vara över 65 grader. Orsaken är att vid 55–65 grader denaturerar mjölkens proteiner så att skummet blir stabilt. Laktosen kommer inte heller skapa den reaktion med proteinerna som orsakar bränd smak vid högre temperatur. Istället kommer du att uppfatta mjölkens sötma som bäst.

Mjölken en barista använder är vanligtvis en specifik baristamjölk som är berikad med mjölkprotein och har en fetthalt optimal för att få fram ett krämigt, fylligt skum. Sådan här mjölk går vanligtvis att köpa i vanliga matvarubutiker och kommer att hjälpa dig med ett bra resultat. Nästa alternativ är standardmjölk som också ger ett krämigt och hållbart skum. Mellanmjölk kan ge bra skum men det blir mindre stabilt och kommer att lägga sig snabbt. Lätt- och minimjölk fungerar också men skummet kan lägga sig ganska snabbt.

HÄR har vi tittat lite närmare på även hur mjölken påverkar kaffesmaken, och om du vill läsa mer om växtbaserade mjölkalternativ så kan du göra det HÄR.

Skummet
Värmer du mjölken i kastrull vispar du med handvisp under uppvärmningen. Elvisp eller mixer funkar såklart också, och speciella lattevispar kan ge lite finare bubblor. Har du en presskanna kan du faktiskt också använda den. Häll i lite varm mjölk och pressa upp och ner ett antal gånger så bildas ett skum. På samma sätt fungerar mekaniska mjölkskummare som finns på marknaden. Med presskanna eller liknande mjölkskummare kan mjölken även värmas i mikron så länge inga metalldelar är kvar på behållaren. Ett enkelt sätt kan också vara att använda en glasburk där mjölken värms, därefter skruvar du på locket och skakar tills skum uppstår.

Baristan använder sig av het ånga som pressas ur espressomaskinen. Denna värmer mjölken och skummar den samtidigt genom att ångrörets pip hålls precis vid ytan av mjölken. Om du har en espressomaskin använder du förstås denna teknik. Tänk dock på att ”blåsa ur” ångröret när du använt det och att göra rent all utrustning. I och med att mjölken aldrig kokar kan det annars bli bra grogrund för bakterier.

Alla de här metoderna kan ge minst lika bra skum som baristans om du bara följt rekommendationerna gällande mjölksort och temperatur. Oavsett metod avslutar du ditt skummande med att ”slå” ner de största bubblorna. Det gör du genom att försiktigt dunka bägaren/muggen/kastrullen mot bordet eller bänkskivan. Resultatet blir ett hållbart, finbubbligt skum.

Montering
Häll upp espresson i lämplig lattemugg eller glas. Häll därefter den skummade mjölken över. En bra mängd mjölk är ca 2 deciliter till en latte. I slutet kommer skummet så se till att det följer med, ibland kan du behöva hjälpa till med en sked. Har du en mjölkkanna med pip blir det enklare att avsluta med något snyggt mönster. Och kom ihåg: Övning ger färdighet – och många goda latteupplevelser.

Av: Koppar i samarbete med Anders Melldén
Senast uppdaterad: 5 oktober, 2021

Det du kunde läsa om här är bara ett exempel på jätteintressant information som du skulle kunna få om du prenumererar på vårt nyhetsbrev. Anmäl dig gärna på länken nedan!

 

Relaterade produkter