Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

I Etiopien rostar man kaffebönor över öppen eld

Beställ kaffe som en "local"!

"Kan jag få en kopp kaffe, tack?" Den frågan ställer vi nästan varje dag. Vi får den säkert lika ofta. Kaffet är en dryck som förenar oss kulturellt och som alla har en åsikt om. Chansen är stor att du ber om vanligt bryggkaffe eller en caffe latte på morgonen och för att pigga upp trötta ögon på eftermiddagen - kanske en dubbel espresso? Här kan du läsa om hur människor i Italien, Turkiet, Japan och några andra länder vill ha sitt kaffe uppblandat med lite kaffekuriosa från deras kaffekulturer.

Italien: "Un caffè per favore"
Ord som du kanske redan känner till: caffè macchiato, cappuccino och caffè latte.
Ett nytt ord du kanske inte kände till: caffè sospeso

Kaffe ansågs länge vara djävulens påfund i Italien. På 1500-talet förbjöds det nästan och först när Påve Clement VIII förkunnade att kaffet var en kristen dryck kunde det ta fart på allvar. Även om det sedan var holländarna, vilka spred kaffet över världen så har vi Italien att tacka för mycket och inte minst då espressomaskinen, som du kan läsa mer om här och Bialettis underbara mokabryggare, vars historia du finner här.

Vi älskar Italien och deras kaffekultur. Vad sägs till exempel om en caffè sospeso? Gå in på en kaffebar, beställ en sådan och du betalar för två espressos. Din egen och sedan en främlings, som får sin espresso gratis!

Visste du att...

... medan man i södra Italien föredrar korta och starka espressos, så är mjölkbaserade drycker som caffè macchiato, cappuccino och caffè latte mer vanliga i norr?

... man oftast dricker de mjölkbaserade kaffedryckerna på morgonen, men aldrig efter maten i Italien?

... italienska kaffebarer - till skillnad från fik och caféer i andra delar av världen - inte är avsedda för långa timmar av umgänge vänner emellan. I italienska kaffebarer dricks ofta kaffet stående.

... det finns omkring hela 100.000 kaffebarer i Italien? Detta gör sannolikt Italien till det land med flest kaffebarer per capita i världen. För att sätta det hela i perspektiv så har Starbucks, världens största kaffebolag, "bara" 27.000 caféer.

... kaffet snarare är ljummet än hett när det serveras i Italien.

Espresso i Italien

Costa Rica: "Un cafécito, por favor"
Nya ord du kanske inte kände till: café chorreado, bolsita

Kafferosteriet Koppars resa påbörjades i januari 2015 i Costa Rica. Efter att ha kört fel och hamnat hemma hos Diego och Angela på deras kaffeplantage och gått runt och studerat kaffebuskarna i trädgården, så hälldes hett vatten på nyrostat kaffe i en bolsita. Precis som bilden visar så är det som en socka i en enkel träställning som i Costa Rica ersätter vår svenska kaffebryggare eller den manuella Hario V60:n. Kaffet heter Café chorreado och aldrig hade vi druckit en så god kopp i hela våra liv. För att kunna återuppleva det färska kaffet, så var vi bara tvungna att starta ett kafferosteri strax efter att vi kom hem! Tack kära Costa Rica för er Café chorreado - er alldeles egna variant på pour over!

Bolsita i Costa Rica

 

Turkiet: "Bir kahve lütfen"
Nya ord du kanske inte kände till: Keyif, kahvehane, ibrik

Keyif, att ta det lugnt på turkiska, innebär att dra sig tillbaka över ett backgammonbord, slippa undan från de hetsiga bazarerna, kanske tända en pipa med äppeltobak - och definitivt att njuta av en kopp kaffe på sitt lokala kahvehane.

Turkiskt kaffe är finare malt än espresso, nästan pulveraktigt i botten av den lilla kannan innan hett vatten slås på. Du dricker det i några få korta sippar och sumpen lämpar sig alldeles utmärkt att spå framtiden i.

Visste du att...

... en gång i tiden tillät turkisk lag en fru att skilja sig från mannen om han inte höll familjens ibrik (kaffekannan) fylld?

Japan: "Kōhī o kudasai"
När vi vill brygga vårt kaffe så exakt som möjligt, så gör vi som japanerna och brygger pour over. En kopp i taget och kanske den mest estetiska bryggformen vi känner till (se själv här). Stillheten i bryggmetoden är påtaglig och man låter kaffet få ta tid. Kanske något att tänka på i stressiga kapsel-tider?

Pour over i Japan

Visste du att...

... när japanerna började omfamna den västerländska kulturen, så ansågs kaffe mestadels vara medicin för att lindra trötthet snarare än en dryck?

Nya Zeeland: "Can I have a flat white, mate?"
De tedrickande engelsmännen som koloniserade Nya Zeeland på 1800-talet gjorde inte mycket för kaffekulturen. Länge var det bara de italienska immigranterna som höll sig till drycken, men på 1980-talet hände det saker. En espresso i en kopp, lika mycket varsamt värmd mjölk, ett skumlager varm mjölk på toppen och voilà - the flat white invented. På 90-talet så utökade flat white pionjärerna verksamheten med små mikrorosterier på sina caféer och en stor utbildningsinsats påbörjades: Kunderna lärde sig att extrahera den perfekta espresson, och skumma och värma mjölken till perfektion och inom kort så poppade det upp nya kvalitetsmedvetna caféer i vartenda hörn. Sena på bollen, men sen gick det snabbt!

Etiopien: "Hade bun, bejaka"
Legenden säger att det var den etiopiske fåraherden Kaldi som upptäckte kaffet. Han fascinerades av hur uppspelta hans getter blev efter att ha ätit de röda bären från en speciell planta och tog med sig bären till ett tempel. Där avfärdade munken det hela och slängde bären rakt in i brasan. Den aromatiska doften spred sig och de nyrostade bönorna maldes för att brygga världshistoriens första kopp kaffe.

Idag känner vi det etiopiska kaffet som fruktigt och bärigt (läs mer här) och etiopierna själva dricker gärna sina macchiatos flera gånger om dagen. Rör du dig i städerna, så finner du espressobarer överallt. Ute på landsbygden samlas hela byar kring elden för att rosta på stora pannor, mala kaffet och sedan dricks det och skvallras lika friskt som på svenska kafferep.

Kaffe rostas över öppen eld i Etiopien

/det nyrostade kaffet är godast, Fredrik på KOPPAR

Senast uppdaterad: 12 oktober, 2021