Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

 

Vårt jobb är att hedra kaffebondens arbete!

Efter att de buskar som kaffebären växer på har blommat så tar det ungefär 6 månader innan bären börjar mogna. Då, mellan januari och april, plockas de på Hacienda Sonora i Costa Rica. Det är ett tidskrävande jobb, för de bär som behöver mer tid får hänga kvar på buskarna och återkommas till vid ett senare tillfälle.

Efter att bären har plockats så är nästa steg att skal och fruktkött avlägsnas från själva kaffebönan. De två vanligaste metoderna är att antingen tvätta bort detta (läs gärna mer här), eller att låta allt torka in i fruktköttet (läs mer här). Men det finns också ett mellanting, processen som kallas honey, där skal tvättas bort direkt efter skörd. Man låter sedan fruktköttet vara kvar i varierande grad, så att det får torka in i kaffebönan. Du kan läsa mer om honey här. Hacienda Sonora tillämpar både  den torra och honeymetoden. Som om det inte vore nog med att sköta och skörda kaffebuskar minutiöst så har de med dessa båda metoder tagit på sig ett arbete som kräver fingertoppskänsla – och betydligt mer jobb – nämligen att regelbundet vända kaffebönorna under torkningen som kan ta upp till 3 veckor.

Efter detta tidsödande jobb så sorteras kaffebönorna manuellt och dåliga exemplar plockas bort. De som klarar haciendans högt ställda krav packas i säckar om 69 kg och skeppas till oss i rosteriet.

Vi på KOPPAR måste självklart förvalta det arv som har lämnats till oss. Det är därför vi noga jobbar fram rostningsrecept för varje enskilt ursprung och varje enskild bönsort. Det tar många testrostningar och ännu mer analys att få till dem. För Hacienda Sonora har vi olika recept för deras torkade bönor och ett annat för deras honey. På så vis kan vi lyfta fram de egenskaper Alberto och hans medarbetare jobbat så hårt åt för att åstadkomma. Vårt jobb är sannerligen att hedra kaffebondens. Det är då vi får den godaste tänkbara koppen kaffe!

Senast uppdaterad: 13 januari, 2020

Denna artikel publicerades i samband med ett nyhetsbrev. För att inte missa intressanta nyheter i framtiden – anmäl dig till våra nyhetsbrev här!

 

Relaterade produkter