Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Ekologiskt höghöjdskaffe från Tanzania

Hacienda Sonora, Costa Rica

Ursprung: Costa Rica

Region: Central Valley

Producent: Hacienda Sonora

Bönsort: Caturra, Microlot

Skördetid: Januari - april

Odlas på: 1200 möh

Process: Natural (bärtorkad)

I hjärtat av Costa Ricas lummiga regnskogar finner vi den världskända Poás-vulkanen. Vid foten av vulkanen, på 1200 meters höjd, ligger Hacienda Sonora - med kaffe, miljö och människa i fokus. Den näringsrika, vulkaniska jorden och det mångfacetterade klimatet skapar fantastiska förhållanden för odling av förstklassiga kaffebönor. Alberto Guardia började odla kaffe för över 45 år sedan. Idag är även sonen Diego aktiv i familjeföretaget och sagan fortsätter.

När kaffebären har skördats så är det första steget - vid all kaffeproduktion - att ta bort fruktköttet. Detta kan ske på olika sätt. Den vanligaste metoden är den våta metoden och fruktköttet tvättas bort. Med den torra metoden (s.k. natural processed eller bärtorkad) så låter man både skalet och fruktköttet som omger själva kaffebönan torka in i den och det är denna metod som används för vår microlot (Hacienda Sonora producerar även honey processed, men dessa får vi lov att återkomma till längre fram).

Under de ca ca två veckor som våra kaffebönor ligger och torkar måste de kontinuerligt vändas och vändas och vändas. Visst ser det ut som att bönorna glänser i solen?

Gården värnar även om produktionens påverkan på miljön och har därför installerat en turbin i gårdens egna, naturliga vattenkälla. All energi som förbrukas i samband med verksamheten på Hacienda Sonora utvinns ur just denna, vilket gör gårdens energiförbrukning 100% förnybar.

Vi på Koppar tycker att det är fantastiskt med kaffebönder som lägger ner all sin tid och kärlek i kaffeprocessen - från bär till böna. Hacienda Sonora värdesätter även den personliga relationen med arbetarna. De förser dem, och deras familjer, med gratis boende på gården. De täcker samtliga arbetares boendekostnader och erbjuder därutöver en sjukförsäkring. Gården tror på idén att arbetarnas välbefinnande och självförverkligande är väsentliga ingredienser för en trygg och utvecklande arbetsplats. Precis som Hacienda Sonora tror vi att en glad kaffebonde producerar ett godare kaffe.