Hemleverans: Beställ gott nyrostat kaffe idag, så skickar vi direkt och fraktfritt till din brevlåda.

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Vilket land i världen producerar mest (ekologiskt) kaffe?

Efter råolja så är vår älskade dryck - kaffe - idag världens näst mest exporterade råvara. En industri av denna rang belastar per automatik vårt klimat, vilket får oss att undra: Hur ser den ekologiska kaffeproduktionen ut runt om i världen? Vilka är de stora kaffeproducerande länderna? Vilket land har kommit längst? Och varifrån ska vi köpa vårt kaffe?

1. Brasilien: 2 600 000 ton kaffe/år
Brasilien är idag branschens stora jätte. Nästan en tredjedel av världens kaffe kommer härifrån!
Landets kaffe, som gör sig sitt namn för den nötiga och söta karaktären, är dessvärre inte särskilt känt för att vara ekologiskt. Här produceras årligen 50 miljoner säckar kaffe, men endast runt 80.000 (!) av dessa är ekologiska. Med andra ord är bara lite drygt en kaffesäck på tusen ekologisk. Det är ett förfärligt dåligt resultat och KOPPAR har idag inget kaffe från Brasilien - kanske av detta skäl?

2. Vietnam: 1 650 000 ton/år
Världens näst största kaffeproducent är Vietnam. Trots sina volymer är vietnameserna inte särkilt kända för sitt kaffe - vilket kan förklaras av att de främst odlar robusta av lägre kvalitet, som bland annat Nestlé använder till frystorkat snabbkaffe. Idag finns en strävan om att förändra landets rykte och alltfler bönder börjar därför satsa på kvalitet och ekologisk produktion. Positivt, tycker vi även om vi idag heller inte har något kaffe härifrån.

3. Colombia 810 000 ton/år
Här har vi en klassisk producent, som kort och gott andas kaffe från norr till söder. Colombias kaffen är dessutom ofta ekologiska! Siffror från 2017 visar att hela 42% av landets 563 000 kaffegårdar är hållbart certifierade. Vi är imponerade av deras arbete, som du kan läsa mer om här. Colombia är ett självklart val för KOPPAR och här läser du mer om vår producent.

4. Indonesien 660 000 ton/år
Den som är bekant med det indonesiska ölandskapet känner förmodligen till hur bra det lämpar sig för kaffeodling. Detta upptäckte även holländarna under kolonisationen av landet, och idag lever kaffetraditionen vidare. Idag finns här högklassigt specialkaffe. KOPPAR handlar just därför från ett av de 19 ekologiska kooperativen, från ön Sumatra längst västerut (läs gärna mer här). Trenden i landet är också positiv, sedan 2006 har man dubblat den ekologiska produktion varje år!

5. Etiopien 384 000 ton/år
Om du frågar en finsmakare vilket kaffe denne helst dricker, bör du inte bli förvånad om svaret blir det etiopiska. Här växte en gång i tiden det allra första kaffet och än idag räknas etiopiskt kaffe till det absoluta toppskiktet. Traditionen av att producera välsmakande kaffe verkar vara som inbyggt i landets DNA. Arabicaplantan stortrivs i vegetationen i dalgångarna och därför används sällan miljöfarliga bekämpningsmedel här. Ekologisk odling är Etiopiens melodi och här läser du mer om KOPPAR:s etiopiska kaffe.

6. Mexico 234 000 ton/år
Vi tar oss vidare till Latinamerika, som idag (borträknat Brasilien) ju är i framkant när det kommer till eko. Hela 50-75% av världens ekologiska kaffe beräknas komma från denna kontinent, och Mexico står självt för en stor del av den totala produktionen. Landets kaffe, som oftast går på export till grannen USA, är känt för sin subtila och lätta kropp (och just därför hittar du Mexico i KOPPAR:s No2 Mellanrost). Här kan du läsa mer om vårt kaffe från Mexico.

Det finns såklart många andra länder, som också kommit långt i sin ekologiska produktion, men ovan var de största axplockade. Ett av KOPPAR:s mest tongivande ursprung är Honduras och i detta land är ändå hela 10% av produktionen ekologisk. Ungefär samma andel återfinner vi i Peru.

För framtiden: Bolivia?
Alltfler blickar riktas idag mot Bolivia. Än så länge är är detta en liten kaffeproducent - men samtidigt finns här en jättelik potential. Få länder delar Bolivias slående höga höjder (La Paz är till och med världens högst belägna huvudstad, på 3.640 möh!) och den unika terrängen ger goda möjligheter för att producera ekologiskt specialkaffe. I dagsläget livnär sig många bönder istället på cocabladsodling, som ger fyra till fem gånger så hög avkastning. Detta till trots, så hittar vi med stor sannolikhet (om vi håller tummarna) morgondagens ekologiska kaffe i just Bolivia.

/det nyrostade kaffet är godast, Hugo på KOPPAR

P.S. Det finns ett urpsrung, en liten övärld, som endast producerar ekologiskt kaffe. Kan du gissa vilket? Öriket tillhör Ecuador och vi på KOPPAR hoppas kunna köpa in några säckar härifrån också nästa år! Svaret finner du här!

Senast uppdaterad: 26 juli, 2018